Skip to main content

29. Mednarodna krasoslovna šola "Klasični kras"

Speleologija
Published on: January 20, 2022

Spoštovani!

vabimo vas na 29. mednarodno krasoslovno šolo »Klasični kras« z naslovom Speleologija, ki bo potekala od 13. do 17. junija 2022 v Postojni.

Registracija udeležencev in oddaja povzetka predavanj ali posterja je možna do 30. aprila 2022. Več informacij je na voljo na http://iks.zrc-sazu.si.

Mednarodno krasoslovno šolo “Klasični kras” (MKŠ) neprekinjeno prirejamo že od leta 1993. Šola ponuja okvir v katerem mladi in uveljavljeni krasoslovci iz vsega sveta predstavijo nove raziskave s področja krasoslovja, se družijo in spoznavajo Klasični kras. Vsako leto izberemo vodilno tematiko, katere zgodovino in stanje raziskav predstavijo vabljeni predavatelji, ostali udeleženci pa v obliki predavanj ali plakatov predstavijo svoje nove izsledke. Rdeča nit šole so popoldanske in celodnevne ekskurzije, kjer vodilno tematiko predstavimo na primeru Klasičnega krasa. Zadnja celodnevna ekskurzija je v celoti namenjena splošni predstavitvi najpomembnejših območij Klasičnega krasa.

Letošnja, 29. mednarodna krasoslovna šola bo posvečena speleološkim raziskavam. Speleologija je izjemno široko področje, ki združuje raziskave o jamah in v jamah. Čeprav smo različne vidike speleologije obravnavali že na nekaterih preteklih šolah, je tematika zaradi živahnosti raziskav, številnih novih metod in konceptov vedno aktualna. Ne nazadnje z izborom vodilne teme počastimo tudi preteklo mednarodno leto krasa in jam. Udeleženci bomo razpravljali o speleogenezi, raziskavah jamskih sedimentov, fizični speleologiji, geološkem in geomorfološkem razvoju, hidroloških vidikih jam in življenju v jamah. Dobrodošle so predstavitve regionalnih raziskav, novih metodoloških pristopov in teoretskih konceptov v speleologiji.

Raciska_pecina