Skip to main content

2021 is the International Year of Caves and Karst

ZRC SAZU will present its activities in this field on November 9
Published on: October 22, 2021

Slovenija je znana kot dežela klasičnega krasa, tu sta se razvila ideja in koncept krasa, slovenski kras pa je imel pomembno vlogo v razvoju speleologije, krasoslovja in speleobiologije. Izraz kras (toponim) v nemški obliki besede (der Karst) je postalo mednarodni znanstveni termin.

Letošnje leto je Mednarodna speleološka zveza (UIS) s preko 200 partnerji razglasila za mednarodno leto jam in krasa in ob tej priložnosti bo v Atriju ZRC 9. novembra od 18. ure naprej potekala slovesnost, na kateri bomo predstavili znanstveno delovanje ZRC SAZU na tem področju. Glavni je tu seveda Inštitut za raziskovanje krasa s sedežem v Postojni, a ker je krasoslovje interdisciplinarna veda, ki združuje spoznanja mnogih drugih znanosti, ni edini. Tu so še Geografski inštitut Antona MelikaPaleontološki inštitut Ivana RakovcaBiološki inštitut Jovana HadžijaInštitut za arheologijo ter Inštitut za antropološke in prostorske študije.

Uvodoma bo navzoče nagovoril direktor ZRC SAZU, dr. Oto Luthar, njegovemu nagovoru bo sledilo predvajanje nekajminutnega filma, posnetega ob mednarodnem letu jam in krasa. Zatem bo nastopila dr. Nadja Zupan Hajna (Inštitut za raziskovanje krasa), ki bo imela uvodno predavanje z naslovom Svet krasa, jam in ljudi. O krasoslovju na klasičnem krasu pa bo spregovoril dr. Tadej Slabe, predstojnik taistega inštituta.   

Potem se bodo s svojimi prispevki zvrstili raziskovalke in raziskovalci z vseh inštitutov, katerih delovanje sega na področje krasoslovja: dr. Andrea Martín Pérez, dr. Mateja Breg Valjavec in dr. Andraž Čarni, dr. Matija Turk, dr. Jure Tičar in dr. Franci Gabrovšek, dr. Ivan Šprajc.

Po predstavitvah bosta sledila zaključna beseda in druženje z gosti. Ob tej priložnosti si bo mogoče ogledati tudi fotografsko razstavo Kraški svet pod prepletom korenin, ki jo je pripravila Jamarska zveza Slovenije (sodeloval je tudi dr. Jure Tičar), v knjigarni Azil pa bo po posebej ugodnih cenah mogoče kupiti publikacije Založbe ZRC, povezane z jamami in krasom. Na fotografiji: Pivka in Črna jama, foto STO.

Vljudno vabljeni!

(Prireditev bo potekala skladno z veljavnimi pogoji NIJZ, na vhodu bomo preverjali pogoje PCT.)

PROGRAM PREDAVANJ