Škocjan caves on the list of the First hundred

They were listed by the International Union of Geological Sciences (IUGS)
Published on: October 26, 2022

Mednarodna zveza geoloških znanosti (IUGS) je ena največjih znanstvenih organizacij na svetu s 121 nacionalnimi člani, ki predstavljajo več kot milijon geoznanstvenikov. Letos praznuje 60. letnico obstoja in glavni dogodek ob obletnici IUGS bo v Zumaii na baskovski obali, kjer bodo predstavili prvih 100 točk geološke dediščine IUGS. S predstavitvijo prvih 100 točk geološke dediščine IUGS se bodo začela prizadevanja za določitev ikoničnih geoloških območij z vsega sveta, ki jih priznava vsa geoznanstvena skupnost zaradi njihovega vpliva na razumevanje Zemlje in njene zgodovine.

Točka geološke dediščine IUGS je ključno mesto z geološkimi elementi in/ali procesi mednarodnega znanstvenega pomena, ki se uporablja kot referenca in/ali z znatnim prispevkom k razvoju geoloških znanosti skozi zgodovino. Nekatere najstarejše kamnine na Zemlji iz Južne Afrike, sledovi primitivnih oblik življenja - hominidi iz Avstralije in Kitajske, nekateri najboljši fosilni ostanki dinozavrov iz Kanade, prvi dokazi o zgodnjem razvoju hominidov iz Tanzanije, morske kamnine na vrhu sveta z Mount Everesta in znameniti kraji, kot so impresivni Grand Canyon (ZDA), ledenik Perito Moreno (Argentina), kaldera Santorini (Grčija) ali Uluru v Avstraliji, so le nekateri primeri tega impresivnega seznama.

Iz Slovenije so se na seznam "Prvih 100" uvrstile Škocjanske jame na matičnem krasu. 

Seznam si lahko ogledate na tej povezavi.

Na tej povezavi pa si lahko prenesete knjigo “Prvih 100”, med katere avtorji sta tudi raziskovalca Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU, dr. Nadja Zupan Hajna in dr. Andrej Mihevc

Na fotografiji: Cerkvenikov most v Škocjanskih jamah (foto Slovenska turistična organizacija)