Kras in pesem

"Inception Horizon" - Koncert irskega zbora Mellow Tonics v Županovi jami
Datum objave: 05. september 2022

V okviru Mednarodnega leta jam in krasa ter Mednarodnega leta podzemnih voda Inštitut za raziskovanje krasa ZRC SAZU v sodelovanju s Turističnim in okoljskim društvom Županova jama Grosuplje ter mešanim pevskim zborom Mellow Tonics iz Irske organizira dogodek Kras in pesem, ki je namenjen povezovanju znanosti in umetnosti. Dogodek bo v soboto, 17. septembra 2022 ob 16. uri v Županovi jami.

Zakaj kras? Sloveniji in Irski je med drugim skupno velik delež kraških območij, ki so pomembna z vidika velikih zalog kakovostne vode in biotske raznovrstnosti. Našemu matičnemu Krasu je podobna pokrajina Burren, obe imeni pa izhajata iz besed, ki pomenita kamnito pokrajino, prva je predindoevropskega, druga pa galskega izvora. Nekateri pevci zbora Mellow Tonics so raziskovalci, ki glasbo povezujejo s proučevanjem krasa, tudi v tesni povezavi s slovenskimi krasoslovci. Sodelavci Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU bodo predstavili nekatere raziskave, ki jih izvajajo v Županovi jami.

Zakaj pesem? Mellow Tonics izvaja tradicionalno irsko glasbo, dopolnjeno s sodobnimi popularnimi in klasičnimi deli irskih avtorjev. Venčku svojega repertoarja bodo dodali Inception Horizon - avtorsko skladbo dirigentke zbora Nore Walsh, ki po vzoru Smetanove Vltave v besedi in glasbi interpretira pretakanje voda skozi kras. Skladbo so prvič izvedli spomladi 2020 v Trinity Collegu v Dublinu, koncert v Županovi jami pa bo njena druga predstavitev. Kot je povedala dr. Nataša Ravbar z Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU, je dr. Laurence Gill, eden od pevcev, po stroki hidrolog in tesni sodelavec inštituta. Županovo jamo prvič obiskal pred letom dni. Takoj mu je padla v uho tamkajšnja odlična akustika. Beseda je dala besedo, šale pa so se kmalu uresničile in skladba Inception Horizon bo tako prvič zazvenela v kraškem podzemlju, ki mu je posvečena.

Dogodek se bo začel s kratkima predstavitvima o krasu, ki ju bosta izvedla Nataša Ravbar in Laurenca Gill (Trinity College Dublin) pred Županovo jamo, nato se bomo podali v osrčje najlepše turistične jame na Dolenjskem krasu in se prepustili glasbi. Sledil bo vodeni ogled jame: v notranjosti so nameščene merilne naprave Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU, njegovi raziskovalci pa bodo občinstvu razložili, kaj z njimi merijo in čemu.

 

Posnetek premierne izvedbe skladbe Inception Horizon si lahko ogledate na spodnji povezavi:

https://www.youtube.com/watch?v=liCuV4U3y-Q

V jami je stalna temperatura 10 °C, zato svetujemo topla oblačila in primerno (pohodniško) obutev. Obiskovalci koncertu prisluhnejo z urejene turistične poti. Vstopnice je mogoče kupiti oz. rezervirati na spletni strani https://zupanovajama.si/2022/09/02/kras-in-pesem/ ali na https://olaii.com/event/2012/-inception-horizon-koncert-z-odmevom-v-zupanovi-jami-z-irskim-zborom-mellow-tonics.

Vabljeni!